Vlamspuiten
Vlamspuiten, ook wel thermisch spuiten genoemd, is een techniek waarbij (plaatselijk) een deklaag op een onderdeel wordt aangebracht, om zodoende het onderdeel functioneel te verbeteren. Hiervoor gebruikt Revamo metalen en legeringen, zoals keramiek, wolfram carbiden, chroom carbiden, stellieten, etc. (in draad- of poedervorm). Zelfs ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen zijn met vlamspuiten te verenigen.
Revamo is in staat om meer dan 100 verschillende vlamgespoten lagen aan te brengen op diverse materialen. Elke laag heeft zijn unieke eigenschappen waardoor vlamspuiten vele toepassingen kent.
Structuurverandering en vervorming van de onderdelen is bij vlamspuiten niet of nauwelijks aanwezig. Hierdoor kunnen processen plaatselijk en met precisie worden uitgevoerd.
Onze processen
-
Autogeen draadspuitproces
Bij dit proces smelten we een metaaldraad in een gas/zuurstofvlam en verstuiven deze met perslucht. De vlamtemperatuur is 2.800 tot 3.200ºC. Hiermee kunnen we verschillende metalen en legeringen aanbrengen. Dit proces gebruiken we veel voor corrosie-bescherming en voor reparatiedoeleinden.
-
Autogeen poederspuitproces
Met dit proces kunnen we metalen, legeringen en metaalverbindingen verspuiten. In een gas/zuurstofvlam tot 3.200 °C wordt materiaal in poedervorm gesmolten en verstoven. Hiermee verspuiten we bijvoorbeeld de insmeltlegeringen nikkel-chroom en wolframcarbiden .
-
Elektrisch draadspuitproces
Dit proces maakt gebruik van de temperatuur van een elektrische boog van circa 4.000°C die tussen twee metaaldraden wordt getrokken. De verstuiving gebeurt met perslucht. Deze techniek geeft een microporeuze en lamellaire laag en heeft een goede hechting en hoge opbrengst. Dit proces gebruiken we vooral voor reparatiedoeleinden.
-
HP-HVOF proces
In een gas/zuurstofvlam met een temperatuur van ongeveer 3.000 °C worden materialen, bijvoorbeeld wolframcarbiden, met een deeltjessnelheid van meer dan 1.000 meter per seconde op het werkstuk ‘gebombardeerd’. Hierdoor wordt een zeer dichte en homogene laag gevormd met een hoge hechtsterkte.
-
Plasma proces
Met dit proces brengen we een materiaal in poedervorm tot smelten door een elektrische boog te verhitten met geïoniseerd gas. De hoge warmte-inhoud en geleidbaarheid van deze ‘plasmavlam’ (16.000ºC) geven optimale condities voor sterkte, hechting, homogeniteit en zuiverheid van de gespoten laag. Ook de hoge deeltjessnelheid draagt hieraan bij. Door de hoge temperaturen kennen we nauwelijks beperkingen voor de spuitmaterialen. Voorbeelden zijn keramieken zoals chroom- en aluminiumoxides.
-
Lage druk koudgas
Bij dit proces worden onder lage temperatuur,
maar met hoge snelheid (tot 600m/s) deeltjes op op het werkstuk "gebombardeerd". Hierdoor wordt een zeer dichte en homogene laag gevormd. Het werkstuk wordt maximaal "handwarm" waardoor geen vervorming optreedt. Met dit proces kunnen we economisch "spot" reparaties uitvoeren.
Ook kunnen elektrisch geleidende lagen worden aangebracht.